آبیاری هوشمند، یکی از روش های آبیاری مدرن می باشد که از هدر رفتن آب در مقیاس های کوچک مانند باغچه تا مقیاس های بزرگ مثل زمین های کشاورزی و زمین فوتبال، جلوگیری می کند. در این نوع سیستم آبیاری با برنامه های از پیش تعریف شده و با توجه به عوامل گوناگون از قبیل: شرایط آب و هوایی، نوع خاک و نیازآبی گیاه، آبیاری انجام می شود. سیستم آبیاری هوشمند امکان آبیاری فضای سبز را در زمان های مورد نظر و با میزان کافی فراهم می آورد.
روش کار سیستم آبیاری هوشمند
سیستم آبیاری هوشمند، مقدار آب مصرفی در آبیاری تحت فشار را کنترل و مدیریت می کند.در این سیستم با توجه به سامانه هوشمند بیسیم، بدون هیچ محدودیتی در متراژ زمین ویا نیاز به حضور در محل، می توان آبیاری را مدیریت و پایش کرد. بنابراین در این روش، آبیاری به صورت منظم انجام می شود و با صرفه جویی در مصرف آب، میزان بهره وری را افزایش می دهد.
انواع کنترلرهای سیستم های آبیاری هوشمند
در سیستم های آبیاری هوشمند دو نوع کنترلر به کار می رود:
- کنترلرها یا سنسورهای مبتنی بر رطوبت خاک گیاهان
- کنترلرهای بر پایه آب و هوا
مزایای استفاده از سیستم آبیاری هوشمند
- امکان نظارت از راه دور
- صرفه جویی در مصرف انرژی و منابع انسانی
- استفاده از فناوری بیسم
- استفاده ی بهینه از آب و کاهش هدر رفت آن
- آبیاری به موقع و در نتیجه کاهش ضررهای ناشی از عدم آبیاری
- افزایش بازده محصول و کاهش هزینه های آبیاری و نگه داری
- حذف مشکلات مربوط به سایر سیستم های آبیاری از جمله روش های قطره ای و بارانی
- کاهش مشکلات کشاورزان و کارگران در زمینه آبیاری
معایب استفاده از سیستم آبیاری هوشمند
از جمله معایب آبیاری هوشمند می توان به هزینه اولیه آن اشاره کرد که این مسئله در زمین های بزرگ، بیشتر به چشم می آید. البته با کاهش هزینه های جاری از جمله هزینه مصرف آب، نیروی انسانی و افزایش بازدهی محصولات ،این هزینه طی 5 سال قابل بازگشت است.
نحوه عملکرد سیستم آبیاری هوشمند
کاربرد و عملکرد این سیستم به دو صورت انجام می پذیرد:
در روش اول، به کمک رايانه، داده های مربوط به قسمت های مختلف زمین، به صورت دستی وارد شده و به واحد مرکزی کنترل، ارسال می شوند. بنابراین می توان زمان های مشخص را، برای انجام عملیات آبیاری انتخاب نمود که سیستم بر اساس زمان های تعیین شده می تواند قسمت های مختلف را به میزان مورد نیاز آبیاری نماید.
در روش دوم اطلاعات به وسیله ایستگاه های هواشناسی و حسگرها، جمع آوری می شوند و به واحد کنترل مرکزی، ارسال می شوند. این واحد به صورت هوشمند، داده را پردازش می کند و زمان مناسب آبیاری را انتخاب می کند. بنابراین، سیستم در زمان مقرر بدون دخالت نیروی انسانی شروع به آبیاری می کند.
در سیستم های پیشرفته تر با استفاده از داده های ماهواره ای و پیش بینی های هواشناسی برنامه آبیاری نیز تعیین می گردد.
شرکت میراب سازه آسیا، متخصص در زمینه طراحی و اجرای انواع سیستم های آبیاری، از جمله سیستم آبیاری هوشمند، آبياری اتوماتيك و... می باشد.