زهکشی که در لغت به معنی خارج کردن آب اضافی از زمین می‌باشد یکی از کارهایی است که از دویست سال قبل مرسوم بوده است. البته خارج شدن آب از زمین بطور طبیعی نیز صورت می گیرد، لذا زهکشی فقط این  فرآیند طبیعی را سرعت می‌‍‌بخشد.

zehkeshi1

 آب به عنوان یک ماده حیات بخش در هر جایی که انسان زندگی می کند مورد نیاز است.اما زیاد بودن یا ماندن بیش از حد در خلل و فرج خاک باعث به وجود آمدن حالت ماندابی می شود.

عوامل به وجود آورنده ماندابی:

  •  آب های اضافی حاصل از بارندگی های مداوم و سنگین.
  •  نشت از رودخانه ها یا کانال های انتقال آب خاکی در اراضی کشاورزی.
  •  آبیاری اضافه به منظور اصلاح خاک و خارج ساختن املاح از بستر فعالیت ریشه که اصطلاحا به آن آبشویی می گویند.
  • بالا آمدن سطح آب زیر زمینی (که به تدریج بر اثر تبخیر و باقی ماندن املاح خاک شور را شور یا قلیایی نموده که نیاز است حتما از محل خارج شوند.)
  • وجود موانع فیزیکی نظیر جاده ،ساختمان ،پل ،در مسیر آبهای زیر سطحی که جریان این آب ها را متوقف نموده و باعث به وجود آمدن حالت ماندابی می گردد.

اثرات ماندابی بر روی خاک و گیاه:به طور کلی در کشاورزی ،گیاهان قادرند حداکثر 24ساعت حالت ماندابی را تحمل کنند.بعد از این زمان گیاه به تدریج از بین می رود.حالت ماندآبی باعث محدود شدن اکسیژن

داخل هوای خاک شده و تنفس ریشه گیاه و موجودات زنده در خاک نیز کاهش می یابد.

مهمترین موارد کاربرد لوله های زهکش:

در اراضی کشاورزی به منظور خارج ساختن آب اضافه حاصل از بارندگی یا آبیاری: در نتیجه استفاده از یک سیستم زهکش زیرزمینی ،توازن خوبی بین آب و اکسیژن خاک ایجاد می گردد.این امر باعث بهبود رشد گیاه و در نتیجه افزایش تولید محصول می شود.

آبیاری سیب زمینی

اطراف ساختمان ها ،پل ها،جاده هاو…: آب زیاد در یک زمان می تواند حالت بسیار خطرناکی را در اطراف یک ساختمان و یا پل به وجود آورد.در جاده ها مهمترین عامل تخریب سطح جاده وجود آب اضافه حاصل از  بارندگی یا آب زیر سطحی می باشد که عمدتا در زمستان باعـث یخ زدگی سطح جاده می شود،ای یخ زدن جدا از به وجود آوردن حوادث مختلف ، عامل مهمی در تخریب سطح جاده می باشد.

در زمین های ورزشی یا تفریحی: در اینگونه زمین ها برای خارج کردن سریع آب باران یا آب آبیاری ،لوله زهکش بهترین روش می باشد.در نهایت با زهکشی سریع از آسیب به این زمین ها جلوگیری شده و امکان  استفاده بیشتر و بهتر از آنها فراهم می گردد.

در اراضی کشاورزی که به دلایل مختلف خاک آنها شور یا قلیایی گردیده است: در اراضی پس از انجام آب شویی نیاز به خارج کردن آب حاوی املاح مضر برای خاک و گیاه می باشد که با لوله های زهکش سوراخ دار

انجام می گردد.

سیستم زهکش زیرزمینی:

سیستم زهکش زیر زمینی شامل مجموعه ای از لوله های مشبک برای جمع آوری (خطوط فرعی و لترال ها) و لوله های جمع کننده (کلکتور )برای انتقال و تخلیه آن می باشد.در گذشته با استفاده از لوله های سیمانی  و سفالی در زیر عمق توسعه ریشه عمل زهکشی انجام می گرفت ولی در سال های اخیر با پیشرفت علوم خصوصا در صنایع پلیمری ،استفاده از لوله های P.V.C مشبک متداول گردیده است.

مزیت لوله های پی وی سی زهکش نسبت به انواع دیگر لوله ها:

ZEHKESH 2

  • عمر مفید طولانی آنها نسبت به لوله های سیمانی یا سفالی.
  •  سبک بودن وزن و حمل و نقل آسان،همچنین سهولت و سرعت بسیار زیاد در نصب و کارگذاری لوله.
  • مقاومت در برابر املاح شیمیایی آب و خاک.
  • قابلیت انعطاف پذیری.
  • به دلیل Rigid بودن P.V.C احتمال انسداد در سوراخ ها و همچنین تغییرات طول و عرض سوراخ ها در لوله های زهکش P.V.C بسیار نادرتر از سایر لوله های پلیمری سوراخ دار می باشد.(به همین دلیل لوله های سوراخ دار پی وی سی در دنیا به عنوان پر مصرفترین لوله پلیمری در بخش زهکش می باشند)
  • به دلیل کار و گیت بودن ،تحمل بار خارجی آنها (Ring stiffness) بسیار بالاتر از لوله های صاف می باشد.
  • داشتن ورودی های یکنواخت
برنامه ریزی و اجرای سیستم آبیاری مدرن

در ایران برای انجام کارهای زهکشی بیشتر از لوله های P.V.C شرکت آب و خاک شهراب گستر استفاده می کنند.

مشخصات فنی لوله های زهکشی P.V.C آب و خاک شهراب گستر:

لوله های این شرکت بر اساس استاندارد DIN 1187 و استاندارد ملی ایران به شماره 7669 تولید می گردند.با توجه به آب و هوای کشور با افزودن مواد خاص ، مقاومت و استحکام این لوله ها نسبت به اشعه U.V افزایش یافته است.

لوله ها به صورت کلاف خرطومی مشبک و غیر مشبک،تولید می شوند که در طول کلاف ها و سوراخ ها در هر ردیف بر حسب سفارش قابل تغییر می باشد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *