سازمان هواشناسی در پاسخ به پرسشی در مورد دلیل کاهش بارش و افزایش دمای فصل پاییز به ایسنا گفت:

دلیل بارش کم در کشور چیست؟

الگوی جوی در فصل تابستان، به گونه‌ای است که در جوهای بالا یک واچرخند جنب حاره‌ای در خاورمیانه حاکم است و شرایط صعود را از جو می‌گیرد و شرایط فرونشینی حاکم می‌شود. این شرایط فرصت شکل‌گیری  ابر و سامانه بارشی را می‌گیرد.

واچرخندی که روی کشورعربستان و جنوب ایران شکل گرفته است مانع ایجاد سامانه بارشی می‌شود.

اگرچه این پدیده به طور معمول در فصل پاییز ضعیف می‌شود اما در پاییز امسال واچرخند جنب حاره ‌ی قویتر از حد نرمال و میانگین بلندمدت بود و طبیعتا در این شرایط نفوذ سامانه‌های بارشی به کشور کمتر رخ  می‌دهد.

بارندگی در زمین

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم

در حالیکه به نظر می‌رسد مسؤلان، تدبیری برای نجات کشور از بن‌بست خشکسالی ندارند و از سوی دیگر، آنچه در فضای مجازی منتشر می‌شود حکایت از تلاش‌ها برای مقصر جلوه دادن تکنولوژی هارپ آمریکا در خشکسالی‌های ایران دارد، خبرگزاری تسنیم، که پیشتر طی گفت‌وگوهایی را با دو استاد جغرافیای کشور، پرویز کردوانی و منوچهر فرج‌زاده اصل علل کاهش بارش در کشور را مورد بررسی قرار داده و درباره احتمال ارتباط آن با تکنولوژی هارپ پرسیده بود، به منظور جمع‌آوری نظرات جمع بیشتری از متخصصان کشور، این بار گفت‌وگویی را با “حسن لشکری”  دانشیار آب و هواشناسی گروه جغرافیای دانشگاه شهید بهشتی ترتیب داده است.
لشکری در این گفت‌وگو بر لزوم تمرکز بر بارورسازی ابرها و مدیریت منابع آب تاکید می‌کند و کاهش بارندگی در کشور را به دلیل تکنولوژی هارپ و همچنین آلودگی هوا و ریزگردها نمی‌داند.

بارندگی در زمین کشاورزی

تسنیم: دلیل بارش کم در کشور چیست؟

لشکری: مقدار بارش هرمنطقه ای به موقعیت جغرافیایی آن منطقه نسبت به گردش عمومی جو بستگی دارد. بنابراین مناطق خشک وپرباران دنیا بسته به موقعیت جغرافیایی انها نسبت به گردش عمومی جو تعیین می شود. مقدار باران در هرمنطقه ای نیز همواره ثابت نیست ودارای سیکل های افزایشی وکاهشی است.که این سیکل‌ها  تقریبادارای دوره های ۱۱، ۲۲، ۳۳ و ساله  هستند.
این سیکل‌ها نیز ارتباط نزدیکی با سیکل فعالیت‌های خورشیدی دارد. حال اگر آخرین دوره زمین شناسی که اقلیم فعلی سیاره زمین شکل گرفته است را معیار سنجش قرار دهیم بشر فقط اطلاعات ثبت شده ۱۰۰ یا حداکثر۱۵۰ سال اخیر را دارد که درکشورما این مقداربه ندرت به  ۵۰ تا۶۰  سال می‌رسد. بنابراین نمی‌توان قضاوت کرد که بارش‌های کشورر روندکاهشی متداوم دارد. اولا آمار ایستگاهی این را ثابت نمی‌کند. ثانیاً ممکن است دوباره روند افزایشی به خود بگیرد. چون ما دقیقا نمی‌دانیم الان در چه قسمتی از یک سیکل طولانی مدت قرار داریم.
البته باید مسئله خشکسالی یا ترسالی را از این موضوع جداکرد. چون ممکن است این کاهش چندساله اخیر به دلیل خشکسالی‌هایی است که در هر اقلیمی، چه اقلیم‌های مرطوب و چه اقلیم‌های خشک اتفاق می‌افتد.
ناگفته نماند که میزان بارش سالانه در روند رشد کشاورزی بسیار موثر است.

منبع: ایسنا.تسنیم

کاهش مصرف آب در یکپارچه سازی زمین های کشاورزی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *