طرح یکپارچه سازی زمین های کشاورزی و آبیاری تحت فشار تاکنون در ۲۵ روستای نهاوند اجرا شده است .
چگونه میتوان با تقسیم زمین های کشاورزی به کاهش مصرف آب کمک کرد؟
به گزارش خبرگزاری مهر، از جمله چالشهای بسیار مهم حوزه کشاورزی که علاوه بر کاهش شدید بازدهی تولید محصول به افزایش شدید مصرف آب در این حوزه منجر شده است، باید به خرد شدن اراضی در طول دهههای گذشته و نیز نبود سیاستهای مؤثر دولتی برای یکپارچه سازی اراضی کشاورزی اشاره کرد.
مطالعات و پژوهشهای دانشگاهی فراوانی نشان میدهد که در صورت یکپارچهسازی اراضی در بخش کشاورزی، نه تنها امکان کاهش مصرف آب تا ۵۰ درصد محقق خواهد شد که میتوان بازدهی تولیدات در بخش کشاورزی را تا بیش از ۶۰ درصد افزایش داد.
گفته های کارشناس رسمی امور ثبت اسناد و املاک کشور در رابطه با نگاه قانون به اراضی کشاورزی
“نصیر مشایخ”، حقوقدان و کارشناس رسمی امور ثبت اسناد و املاک کشور در رابطه با نگاه قانون به اراضی کشاورزی و جلوگیری از خرد شدن اراضی کشاورزی به خبرنگار مهر گفت: در قوانین فراوانی از جمله قانون جلوگیری از خرد شدن اراضی، قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغات و قانون حفظ و گسترش فضای سبز، خرد شدن اراضی دارای مساحت کمتر از نصاب، منع شده است و حتی در قانون حفظ کاربری زراعی و باغات این عمل دارای وصف کیفری است.
وی با اشاره به چالشهای این موضوع در نظام حقوقی کشور تصریح کرد: در نظام حقوقی گذشته، البته روشی برای تجمیع اراضی پیشبینی شده بود، مطابق قانون تشکیل شرکتهای سهامی اراضی مصوب ۱۳۵۲، مردم به تشکیل شرکت سهامی برای تجمیع اراضی تشویق شده بودند، اما با توجه به رغبت و اشتغال اهالی روستاها به کشاورزی و باغداری این امر محقق نشد. در حال حاضر هم چنین امری بخاطر اینکه علت اصلی تفکیک اراضی روی گردانی مردم از کشاورزی و تمایل آنها به تغییر کاربری است، با شرایط موجود محقق نمیشود.
این حقوقدان و کارشناس امور ثبتی کشور در پاسخ به این پرسش که با توجه به چالشهای موجود و نیز ضرورت یکپارچه سازی اراضی با هدف افزایش راندمان و کاهش مصرف آب، چه راهکاری پیشنهاد میکنید، گفت: واقعیت این است که در مقام نخست باید رغبتی برای کشاورزی ایجاد شود، تا کشاورزان به فکر تجمیع اراضی باشند؛ لذا با پذیرش این واقعیت تأسف برانگیز که به علل متفاوت کشاورزی در بسیاری از نقاط کشور رونق چندانی ندارد، دو پیشنهاد قابل ارائه است.
وی در رابطه با پیشنهاد نخست گفت: این امکان حقوقی وجود دارد که اراضی دارای کاربری زراعی و باغات را که عملاً در آنها کشت نمیشود و کاربری آنها به طور غیر قانونی تغییر میکند یا تفکیک میشود را از مالکین گرفت و به جای آن اراضی موات داخل یاخارج از محدوده و یا در بافت روستا را به عنوان معوض به آنها تحویل داد، تا چنانچه تمایل به حفظ کاربری اراضی کشاورزی ندارند، اراضی دستخوش تغییر کاربری و تفکیک نشود.
به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از همدان؛ حمیدوند،فرماندار شهرستان نهاوند گفت : تا کنون طرح یکپارچه سازی اراضی کشاورزی در ۵ هزار و ۷۰۰ هکتار از زمین های شهرستان نهاوند انجام شده است .
وی افزود : ۱۹ هزار هکتار از اراضی آبی شهرستان نهاوند مستعد تجهیز و آبیاری تحت فشار است .
اجرای آبیاری نوین، تجیهز و نوسازی اراضی و یکپارچه سازی زمین های کشاورزی میزان مصرف آب کشاورزی را تا ۷۰ درصد کاهش می دهد.
منبع: باشگاه خبرنگاران .خبرگزاری مهر