سیستم آبیاری هیدروپونیک یا آب کشت، یک شیوه کاشت گیاهان بدون خاک می باشد. در آبیاری به روش هیدروپونیک متخصصان پس از اندازه گیری نیاز های گیاه، با استفاده از آبی که در اختیار آن قرار می دهند مواد مغذی را به گیاه می رسانند و نیاز به خاک منتفی می شود. استفاده از روش هيدروپونيك به دلیل بازدهی بیشتر و صرفه جویی در مصرف آب نسبت به روش های آبیاری سنتی از محبوبیت بالاتری برخوردار است. مواد مغذی مورد استفاده در سیستم های هیدروپونیک می توانند منابع مختلف از جمله فضولات ماهی، کود اردک، کود های شیمیایی یا محلول های مغذی مصنوعی را شامل شوند. از جمله گیاهانی که معمولا به صورت هیدروپونیکی رشد می کنند می توان به گوجه فرنگی، فلفل، خیار و کاهو اشاره کرد.

سیستم ابیاری هیدروپونیک

مزایای کشت هیدروپونیک

از جمله مزایای کشت گیاهان به این روش شامل موارد زیر است:

  • عدم نیاز به شخم و آبیاری
  • کاهش مصرف آب
  • ضدعفونی ساده و کم هزینه محیط رشد
  • قابلیت کشت گیاهان در مکان هایی که خاک مناسب ندارند.

معایب کشت هیدروپونیک

  • مهمترین عیب این روش سرمایه گذاری بالا به دلیل سیستم تمام اتوماتیک آن می باشد.
  • نیاز به افراد متخصص
  • آلودگی آب های زیر زمینی در اثر مخلوط شدن با محلول غذایی در سیستم های باز

شایان ذکر است که با توجه به سیر تکاملی و پیشرفت تکنولوژی بسیاری از معایب این روش از جمله آلودگی آب های زیرزمینی بر طرف گردیده است.

مزایای کشت هیدروپونیک

انواع سیستم هیدروپونیک

سیستم های هیدروپونیک انواع مختلفی را شامل می شوند با توجه به نوع گیاه متفاوت خواهند بود. در ادامه به معرفی انواع سیستم های هیدروپونیک می پردازیم که با توجه به بستر کشت متفاوت خواهند بود.

رینگ و فلنچ چیست؟

سیستم هیدروپونیک غیر فعال

این سیستم برای کاشت و آبیاری گیاهان آپارتمانی کاربرد دارد. در سیستم منفعل یا هیدروپونیک غیر فعال نیازی به پمپ، الکتریسیته و… وجود ندارد و می توان در شرایطی که آب و مواد غذایی محدود است گیاه را پرورش داد كه ريشه گياهان در داخل محلول  آب و مواد غذايي قرار مي گيرند.

سیستم هیدروپونیک فعال

در این سیستم مواد مغذی مورد نیاز گیاهان به صورت چرخشی توسط پمپ حرکت می کند و در حین حرکت گیاهان مواد غذایی مورد نیاز خود را دریافت می کنند و پس از پایان چرخه، مواد غذایی باقی مانده به محفظه ی اولیه خود باز می گردند. در سیتم فعال هیدروپونیک گیاهان در ردیف های طولانی و شیب دار قرار می گیرند. اضافه نمودن پمپ به سیستم هیدروپونیک موجب صرفه جویی در مصرف آب و افزایش بازدهی سیستم می شود.

سیستم هیدروپونیک به روش NFT

در این روش که نسبتا ارزان است در بین پرورش دهندگان محصولات خانگی از محبوبیت بیشتری برخوردار است. در این سیستم مقداری از ریشه با مواد مغذی در تماس است و بخش اعظم ریشه بیرون از این مواد و در معرض هوا می باشد. در نتیجه در این روش اکسیژن بیشتری به گیاه می رسد و محصول بهتری خواهد داد.

سیستم هیدروپونیک به روش NFT

سیستم هیدروپونیک به روش DWC

در این روش که با نام کشت زیر آب شناخته می شود ریشه ها در محلول آب و مواد غذایی غرق می شوند و سپس هوا به داخل مخزن پمپ می شود و ریشه آب، مواد غذایی و همچنین هوا را دریافت می کند.

راهنمای خرید قطره چکان آبیاری قطره ای

سیستم هیدروپونیک به روش DWC

سیستم هیدروپونیک به روش جزر و مد

در این روش که به نام سیل و تخلیه نیز شناخته می شود ریشه ها مدتی در داخل محلول آب و مواد غذایی قرار می گیرند و سپس آب تخلیه شده و ریشه ها در معرض هوا قرار می گیرند. زمان ورود آب و تخلیه آن به کمک تایمر تنظیم می شود.

سیستم کشت هیدروپونیک به روش جزر و مد

روش هیدروپونیک هوا کشت (آیروپونیک)

در این روش محلول مواد غذایی به کمک پمپ بر روی ریشه ها پاشیده می شوند. این روش مانند روش DWC است با این تفاوت که به جای هوا، مواد غذایی بر روی ریشه ها پاشیده می شوند.

کشت آیروپونیک

سیستم هیدروپونیک قطره ای

در این روش آب با فشار کم از روزنه ها و قطره چکان ها خارج شده به صورت قطراتی بر روی ریشه گیاه ریخته می شوند. این روش بازده بالاتری نسبت به سایر روش ها دارد و موجب صرفه جویی در مصرف آب می شود.

کشت هیدروپونیک قطره ای

در این مطلب سیستم هیدروپونیک را معرفی کردیم و مزایا و معایب آن و انواع سیستم هیدروپونیک را شرح دادیم. شرکت میراب سازه آسیا آماده  خدمت رسانی در زمینه طراحی و اجرا انواع سیستم آب کشت در محوطه گل خانه، منزل، زمین های کشاورزی و… می باشد.

دیدگاهی در مورد “آبیاری هیدروپونیک

  1. افشین سبحانی گفت:

    لطفا در باره سیستم برج هیدروپونیک اطلاعات بدین. ممنون

    1. میراب سازه آسیا (میساکو) گفت:

      لطفا با کارشناسان ما تماس بگیرید تا راهنماییتون کنن 02188064563

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *