آبیاری زعفران یکی از مهمترین عوامل در توسعه و رشد گل گیاه زعفران است. زعفران از طریق های مختلف آبیاری مانند آبیاری غرقابی، آبیاری بارانی و آبیاری قطره ای در سطح کشور انجام می شود که با توجه به شرایط اقلیم ، خاک و مسائل اجتماعی روش های مختلف آبیاری انتخاب می شود.
یک باور کلی وجود دارد که زعفران نیاز به آبیاری ندارد اما این باور کاملا صحیح نیست چرا که با توجه به تغیرات اقلیمی و شرایط آب و هوایی و تاخیر در باران های پاییزه و زمستانه برای رشد مطلوب تر گیاه زعفران و مبارزه با آفات، داشتن یک سیستم آبیاری ضروری است. در ادامه انواع روش های آبیاری زعفران را از جنبه های مزایا، معایب و هزینه ای مورد بررسی قرار می دهیم.
آبیاری زعفران به روش غرقابی
در این روش که یک روش مرسوم و قدیمی است جریان زیادی از آب را در سطح مزرعه رها کرده و آب با طی کردن مسیر هر کرت کل مسیر را مرطوب می کند. این روش ارزان ترین روش است اما نیاز به نیروی انسانی زیادی دارد و هزینه های بهره برداری آن بسیار زیاد است. همچنین نیاز به حق آبه بسیاری دارد.
بطور کلی با توجه به محدودیت آب و هزینه بالای کارگری این روش در نهایت هزینه زیادی دارد و در حال منسوخ شدن است.
مزایا
- هزینه اولیه کم
معایب
- هزینه بهره برداری زیاد
- نیاز به نیروی انسانی زیاد
- نیاز به تسطیح دقیق زمین
- عدم یکنواختی آبیاری
- نیاز به حق آبه زیاد
آبیاری قطره ای زعفران
آبیاری قطره ای زعفران با استفاده از نوار تیپ انجام می شود. در این روش نوار های تیپ با فاصله های 20 تا 40 سانتی متری ( هرچه بافت خاک سنگین تر باشد فاصله نوار تیپ ها را بیشتر می کنیم) در کنار هم پهن می شوند و باعث می شود کل سطح بصورت کامل مرطوب شود. نیاز به تعویض سالانه نوار تیپ یکی از مشکلات این روش است که علاوه بر صرف نیروی انسانی هزینه تامین را هم دارد.
برای مشاهده لیست قیمت نوار تیپ کلیک کنید.
مزایا
- راندمان بالای آبیاری اتوماتیک
- یکنواختی توزیع آب
- امکان کود دهی با سیستم آبیاری
معایب
- یکبار مصرف بودن نوار تیپ
- هزینه نیروی انسانی برای جمع و پهن کردن نوار تیپ در هر دوره
- حساسیت نوارتیپ به کیفیت آب و نیاز به فیلتراسیون برای آبیاری
- هزینه سالانه خرید نوار تیپ
آبیاری بارانی زعفران
این روش یک روش پرکاربرد برای آبیاری زعفران است چراکه آب بسادگی و بصورت یکنواخت کل مزرعه را پوشش می دهد. سرعت آبیاری بسیار بالا است و طی 1 ساعت یک منطقه آبیاری می شود. با توجه به محدودیت ها و حساسیت هایی که زعفران دارد فقط برخی از سیستم های آبیاری بارانی برای آن مناسب است. در ادامه این سیستم ها را به شما معرفی می کنیم.
آبیاری بارانی با استفاده از آبپاش
آبپاش های کشاورزی شعاع های پوشش مختلفی دارند هرچه شعاع پاشش بیشتر باشد میزان کوبش بیشتر می شود. برای جلوگیری از آسیب رساندن به زعفران بهتر است از آبپاش های برد کوتاه (15 تا18 متر) استفاده کنید این آبپاش ها کوبش بسیار کمی دارند و از طرفی نیاز به فشار و دبی کمی دارند و با ساده ترین سیستم های پمپاژ قابل راه اندازی هستند. برای مشاهده قیمت آبپاش های کشاورزی کلیک کنید.
مزایا
- عمر زیاد سیستم آبیاری
- راندمان بالا و یکنواختی توزیع
- سرعت آبیاری زیاد
- هزینه اولیه متوسط
معایب
- نیاز به نیروی فنی جهت نصب
- بهتر است لوله ها در زیر سطح زمین کار شوند.
آبیاری زعفران با لوله های بارانی
لوله های بارانی از جنس پلی اتیلن تحکیم شده هستند که بصورت تاشو و قابل جمع آوری می باشند. این لوله ها در قسمت های کناری و تاج خود دارای سوراخ های ریزی هستند که آب را به اطراف پخش میکند. در لوله های بارانی استاندارد آب از هر طرف 4 تا 5 متر پرتاب می شود و کافیست شما این لوله ها را در فاصله 6 متری از یکدیگر قرار دهید، کل سطح بین دو لوله بصورت یکنواخت خیس می شود.
بطور متوسط برای هر هکتار زعفران 1700 متر لوله بارانی نیاز دارید. سایز لوله بارانی را باید متناسب با طول قطعه آبیاری تعیین کنید. برای انتخاب سایز لوله بارانی از جدول راهنمای زیر استفاده کنید. همچنین برای اطلاع از قیمت امروز لوله های بارانی کلیک کنید.
یکی از راه های کاهش هزینه آبیاری برای زعفران استفاده از لوله های نخ دار بعنوان لوله های اصلی در سیستم آبیاری بوسیله لوله های بارانی یا تیپ است.
این نوع از لوله که لوله های نخدار تاشو نام دارند در سایز های:
2 اینچ، 2/5اینچ، 3اینچ، 3/5اینچ، 4اینچ، 4/5اینچ، 5اینچ، 5/5اینچ، 6اینچ، 6/5اینچ، و8اینچ موجود است.
این روش میتواند صرفه جویی 30 درصدی را برای شما به همراه بیاورد.عمر لوله های نه دار 5 سال است و قیمت آنها 1/3 قیمت لوله پلی اتیلن است.